I. Am. Supergirl.


Tutorial : Disable Right Click
Sunday, October 23, 2011 | 7:57 AM | 0 Words
 
 / Hi. Just call me Fish Face :D \

Assalamualaikum and anneyong haseyo! Hari ni nisah rasa macam nak buat tuto sebab lama tak buat kan? okay, tuto ni nisah akan buat 2 type. satu type disable right click yang ada alert dan satu lagi tu yang takde alert. okay, sebelum tu nisah nak suruh korang baca setiap perkataan. jangan terus ambik jer code tu pastu letak kat tempat yang salah. Jangan macam tu kay? kalau korang buat macam tu pastu salahkan nisah pulak. bukan salah nisah. korang tak baca. anyways, let's do the tuto. 

1 / Design > Add Gadget > HTML/Javascript

2 / okay, dah buat? kalau macam tu ni code dia. 

Untuk yang takde alert :

<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dauspozi.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>

Untuk yang  ada alert : 

 //edit by unwanted


    var message="opppss ! sorry . ";

    ///////////////////////////////////
    function clickIE4(){
    if (event.button==2){
    alert(message);
    return false;
    }
    }

    function clickNS4(e){
    if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
    if (e.which==2||e.which==3){
    alert(message);
    return false;
    }
    }
    }

    if (document.layers){
    document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
    document.onmousedown=clickNS4;
    }
    else if (document.all&&!document.getElementById){
    document.onmousedown=clickIE4;
    }

    document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

    // -->
    </script>
KayBye.

-Past- | -New-